Saturday, 13 July 2019

Resepi Florentine Cookies


Assalammualaikum.

Raya baru-baru ni biskut paling laku dan cepat habis florentine cookies. Mostly tetamu suka makan ni sambil membawang. Tak sedar habis sebalang. Resepi dan cara buat pun senang jak. 



Bahan-bahan:

  1. 500gm tepung florentine 
  2. 500gm almond slice
  3. 250gm biji labu hijau
  4. 250gm kuaci putih
  5. 50gm bijan hitam

Cara penyediaannya:

  1. Bahan-bahan diatas no. 2-4 bakar sekejap dalam masa 5-8minit suhu 170 mengikut kepanasan oven masing-masing. Tepung florentine boleh beli di mana-mana kedai bakery. 500gm dalam RM18. Tepung ni da memang manis. So, tidak payah letak gula atau caramel. 
  2. Gaul rata semua bahan-bahan di atas. Adunan mesti disimpan dalam bekas kedap udara sebab tepung florentine akan mengeras kalau terdedah kepada udara. Lepas tu akan melekit dan cair.
adunan ni tak boleh di biar lama  terdedah dengan udara.

3. Masukkan dalam kertas cupcake dalam sukatan 1 sudu besar, jangan banyak sangat nanti tebal dan keras. Bakar pada suhu 170 dalam masa 15minit atau terpulang la, bakar shingga sehingga warna perang2 pun boleh. Okay, siap. Kalau ikut sukatan yang saya bagi, boleh dapat dalam 180 biji.

4. Kalau nak jual, harga pasaran biasa 50sen sebiji. Sebalang dalam RM35 (dalam 55 biji). Balang kecil yang penutup merah tu. Memang mahal, sebab bahan-bahan dia pun boleh tahan mahal jugak. 

Okay, selamat mencuba!  

Monday, 4 February 2019

Resepi Salted Caramel


Assalammualaikum, hai semua.

Siapa suka makan brownies letak salted caramel yang tengah top sekarang ni kan? Kalau tengok instagram, semua orang jual. Aku pernah share resepi brownies sebelum ni. Boleh search di post tahun lalu, aku bukannya aktif sangat pun so dont worry kalau kau cari kau akan jumpa. Sekarang nak share resepi salted caramel pulak. Baru la lengkap. Tinggal beli nutella jak.

Bahan-bahan nak buat salted caramel ni senang sangat. Di pasaraya Giant pun boleh dapat. Tapi tekniknya kena betul la. Sebab aku pernah buat tekstur dia keras sangat macam batu. Pernah buat cair sangat nak drizzle atas caramel memang tak cantik. Kalau buat terus menjadi tu mungkin nasib kau baik la. So, untuk permulaan ni sebagai practice aku cadangkan kau buat separuh daripada sukatan. Sebab kalau tak menjadi, sayang la. Kalau cair, masih boleh hidang lagi kan. Makan dengan roti sedap. Tapi kalau kau dapat yang keras macam batu memang ke tong sampah la jawabnya.

Bahan-bahan yang diperlukan:
1 1/2 cawan gula castor
2 sudu besar butter/margerin
3/4 cawan whipping cream
1 sudu kecil garam
Kalau nak sedap, pakai butter la. Kalau nak save, margerin pun sedap jugak.

whipping cream


Gula

mula-mula cairkan gula sehingga keperangan macam dalam gambar di bawah ni, mesti sentiasa kacau untuk elak gula jadi hangit. Nanti rasa dia pahit. 




Pastikan gula sudah cair sepenuhnya, masukkan butter. Bila da sebati, masukkan whipping cream. Aku tak sempat gambar sebab start masukkan butter sampai la whipping cream jangan berhenti kacau. Okay sekarang boleh masukkan garam. Siap. 


Ini lah hasilnya. Sejukkan dan boleh la simpan dalam tupperware. Tahan berbulan-bulan walaupun tak simpan dalam peti ais. Aku memang selalu buat stock banyak-banyak sebab aku berjual kan. Tapi biasanya stock aku tak sampai sebulan da habis. 


okay, ini lah hasilnya. Masukkan dalam piping bag, gunting kecil muncung piping bag. Then, boleh start drizzle. Ikut suka hati kau la. Na drizzle lurus macam gambar di atas atau miring (sabahan words) macam gambar di bawah ni.


Kalau kau da try, jgn lupa cited aku pulak. Faham?

Friday, 1 February 2019

Tips berkesan menulis abstrak dalam masa 30 minit untuk pelajar postgraduate

Assalammualaikum and Hello everyone!


I got this from my supervisor and I've found these tips really work for me. Hopefully, this will help you too. sometimes we already have all the information for writing abstract but don't know how to start. So, the first step is answering all five question below. Second, joint the sentence to make one complete paragraph. Third, proofread and submit to your supervisor. Forth, do a correction if needed. Fifth, ready to submit to your selected conference.
  1. Objective 
  2. Problem statement
  3. Approach
  4. Results
  5. Conclusions
But of course, you must have the idea first then only you can answer all the question above. If you don't have any idea, READ. If after a lot of reading you still don't know how to proceed please do not feel hesitate to meet and discuss with your supervisor. Do you have any method which differs from mine? mind to share? Actually, I applied the same step for the literature review. I just add 2 questions. 
  1. Author(s)
  2. Year
I'll share with you if I have other tips for postgraduate study. Any postgraduate student here?

Thursday, 15 November 2018

Solat subuh jam 2 pagi

Assalammualaikum and Hi guys!

Okay, this morning something happened and I found it to be so funny.

It's just my typical clumsy day. I just start practicing to wake up at 5am. I'm not a morning person. So to wake up by 5am is a real struggle.

So, in order to ensure that I will wake up by 5am, I set my alarm clock and my phone alarm too. So, by the time my clock alarm rang, surprisingly I woke up immediately which rarely happened. So, without further delay, I straight away ambil wudhu and ready to solat subuh.

After finish my solat subuh, I wonder why my phone alarm didn't rang? when I checked my phone its just 2am in the morning gais, 2am! I forgot to change the time. and this is not the first time. I mean solat subuh at 2am.

When this thing happened for the first time, I stay and shared my room with my friend. She thought that I buat solat tahajjud because that time I tengah broken heart.

Do you think its funny? or it's just me.

Monday, 12 November 2018

Resepi spagetti carbonara murah jimat dan banyak

Assalammualaikum.

Hari ni saya mau share resepi spagetti carbonara. Beli bahan-bahan semua dalam RM30 tapi hasilnya dapat makan 6 orang dewasa. Ngam-ngam makan habis licin semua dapat semua kenyang. Alhamdulillah!

Tips untuk dapatkan kuah banyak, sedap dan berasa walaupun pakai 1 tin prego saiz kecil ialah tambah susu dan cooking cream. So, tekstur dia xkan cair. Susu tu untuk cairkan carbonara prego dalam tin. Pakai air boleh tapi tak sedap sangat dan kurang rasa.

Bahan-bahan seperti dalam gambar. Untuk memudahkan para pembaca, saya akan senaraikan satu per satu.

  • Spagetti 
  • Carbonara jenama Prego
  • Cooking cream
  • Susu low fat (kalau ambil full cream takut muak)
  • Sosej (saya tambah udang, tapi tiada dalam gambar, mau tambah ayam pun sedap)
  • Kiub ayam (tak letak ayam kan, so letak ni la untuk perasa)
  • Pasti sedap (da letak ni xpayah letak garam ajinamoto)
  • Bawang putih



Cara masak:

  • Rebus dahulu spageti sehingga lembut. Agak spagetti sudah masak, titiskan sedikit minyak. Sebatikan sebelum spagetti di toskan. Ini untuk mengelak spagetti melekat bila kering.
  • Bawang putih cincang halus.
  • Sosej potong kecil-kecil.
  • Masukkan carbonara prego, susu dan cooking cream. Kacau sebati.
  • Apabila mendidih masukkan bawang putih dan sosej.
  • Masukkan 1 kiub ayam maggie dan serbuk perasa pasti sedap.
  • Biarkan mendidih seketika.
  • Siap untuk dimakan! 



Insyaallah, sedap. Cuba la.

Sunday, 11 November 2018

Tips menulis setiap hari untuk pelajar postgraduate

Assalammualaikum.

Some of the postgraduate students wait until the end of their studies to start writing their thesis. I start developing my daily writing habit when I was doing my master degree. Because my supervisor keeps on reminding me to write every day. I am still struggling to write every day. I am a slow reader so it takes me so much time to come up with an idea and write it down.

If you consistent to write every day, it will give you the motivation to write more the next day. Trust me. But of course, there will be some time when you have no idea what to write and how to start. When I'm super stuck to continue the writing, I will draw a flowchart, if it still not work, I ask my supervisor 😀

Usually, I spent a minimum of 1 hour and a maximum of 3 hours (of course I have at least a 30min break) every weekday.

I don't like and can't do last minute writing. My English so bad. So, I need some time to produce high-quality thesis writing. Usually, after finish writes, I will read again and again. So, my writing will go through a lot of amended until I satisfied enough. So, the whole week actually spent on writes-read-amend one task!

When I decide to write every day, my greatest challenge was to figure out how to start and what to do? Here are ten ways to do. It is not all about writing only.

  1. Decide what writing task need to do
  2. Prepare a cup of coffee (a must for me 😀)
  3. Write on a blank page
  4. Edit something you have already written
  5. Check references (my worst mistake during my master thesis, but thanks to Mendeley)
  6. Summarize journal you have read recently that might be relevant to your thesis
  7. Compile older documents you have written before
  8. Check the flow of your compiling document
  9. Check grammar
  10. Check format (spacing, margins, font size, table, figure, etc)
 Good luck uols!

Friday, 9 November 2018

Must try when you in Semporna, Sabah

Assalamualaikum and hello everyone!

It surprises me to find that many Sabahan has never been to Semporna before. If budget is the issue, travelling now is much cheaper and easier. Especially, in this digital era, proper planning can be done from many resources. Here are my suggestions on things you must try when you in Semporna. School holiday starts soon, so please make sure Semporna is one of the places to visit.

1. Try the local foods (mostly seafood)

  • Lato'
  • Tompek
  • Putu
  • Sagol
  • Kerabu agar-agar (see my previous post for tutorial how to make it)
  • Kimah
  • Kahanga
p/s: too bad I don't have a pic of each food that I listed above. But at least you know the name 😁

2. Day trip to an islands

Tatagan island. seagypsy semporna

Tatagan island. seagypsy semporna

Sibuan Island

Sibuan Island
Sibuan Island

Sibuan Island


Jetty Bohey Dulang

Hiking at Bohey Dulang
View from the top of Bohey Dulang


  • If you plan to hike at Bohey Dulang, please bring your own sports shoes or else you need to rent sports shoes for RM10. Most importantly bring enough food and water.
  • Day trip starts at 8am end at 4pm. 
  • Day trip package price range starts at RM65-RM85 per person. Ada sesetengah guide dia tetapkan cukup 12orang baru on. Kena rajin survey dan pandai tawar.


3. Overnight at Lato Lato resort

Resort in the middle of the sea
















  • Price range starts from RM150 per night and per person (termasuk makan).
  • Boat fees RM150 return limit 12 people.
  • Electricity supply starts around 6pm-6am only. So, please make sure phone and power bank have enough battery to capture all the beautiful view.

If you need a place to stay in Semporna which are affordable, comfortable and away from the bustle of the city you can try our Lodge. You can survey first by visit our facebook page and Instagram at Hamulawan_Cafe_Lodge or direct call/WhatsApp 01133749336 (En Fikri) or 01119576922 (Cik Farhanah).


p/s: English is not my native language. I apologize for grammar errors in my posts. this is my way to practice English 😅

Resepi Florentine Cookies

Assalammualaikum. Raya baru-baru ni biskut paling laku dan cepat habis florentine cookies. Mostly tetamu suka makan ni sambil membawan...